Sint-Lievenscollege lanceert Unicorn Programme!

Sint-Lievenscollege lanceert Unicorn Programme

De 21ste eeuw brengt ons veel uitdagingen. Het klimaat warmt op, we worstelen met vragen over artificiële intelligentie, onze snel veranderende wereld zet werkelijk alles op z’n kop… Heel wat van deze wetenschappelijke vraagstukken bereiken onze STEaM-opleiding op het Sint-Lievenscollege.

Meisjes vormen in het hoger onderwijs een minderheid in de STEM-richtingen (De Redactie, 20 april 2017). Nochtans merken wij in onze STEaM-opleidingen dat zij zeer gemotiveerd zijn om deze mondiale uitdagingen op vlak van techniek en wetenschap aan te gaan.  Met het Unicorn Programme wil het Sint-Lievenscollege meisjes in STEaM blijvend inspireren en motiveren om door te zetten! Inspire, connect, celebrate!

Inspire, connect, celebrate! 

‘Samen sterk’ denken we en daarom richten we de Unicorn Council op. Het is een speciale leerlingenraad bestaande uit alleen meisjes die les volgen in een STEaM-richting op het Sint-Lievenscollege. De Unicorn Council heeft een eigen logo, maar bedenkt vooral allerlei interessante STEaM-activiteiten waarin we vrouwelijke wetenschappers en rolmodellen kunnen ontmoeten. Daarnaast is het ook een ideale plaats om te praten, ervaringen uit te wisselen tussen leerlingen en leerkrachten en te werken aan nog krachtigere STEaM-opleidingen op het Sint-Lievenscollege. Zo wordt de “a” van Arts in STEaM op dit ogenblik samen met de Unicorn Council verder uitgediept binnen het vak Design Thinking (1 u/week).

 

STEaM Skyp-a-thon 

Op 28 november (3.00 PM lokale Belgische tijd) organiseert de Unicorn Council een uitdagende en superinteressante Skype-a-thon. Technologie maakt het mogelijk leerlingen live in contact te brengen met een bezienswaardigheid, een persoon… aan de andere kant van de wereld. Doelstelling is dan ook om op 28 november te Skypen met een wetenschapster die zo ver mogelijk van Gent verwijderd is. Het wordt een virtuele fieldtrip in real life en een online Skype les met twee wetenschappers:

  • Dr. Sophie Gryseels geeft vanuit de University of Arizona in de Verenigde Staten een les over haar zoektocht naar Ebola in het hart van het equatoriaal regenwoud in Congo (5.448,60 mijl)
  • Dr. Raquel Inocencio da Luz van het Institute of Tropical Medicine in de DR Congo zal met ons op fieldtrip trekken in de brousse. Hopelijk houdt de Skype-verbinding stand! Haar onderzoek omvat malaria, slaapziekte en wormen in het darmstelsel.   (3.895,69 mijl)

 

Rolmodellen 

Rolmodellen zijn belangrijk. Ze inspireren leerlingen, maken leerstof minder abstract en tonen hoe wetenschappers impact kunnen hebben op de grote uitdagingen van de 21ste eeuw. Daarom zullen later op het schooljaar de meisjes uit de STEaM-richtingen van j1 en j2 een dagstage volgen in de sector. Hoe gaat het er aan toe? Hoe ziet zo’n werkdag er uit? Welke vaardigheden heb ik nodig? Waar kan ik het verschil maken?

En meer!

Het is duidelijk, dit jaar mogen jullie veel van onze Unicorn Council verwachten. Maar er komt zeker nog meer aan, dus wordt vervolgd!

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *